مرمت کالسکه خانه اثر تاريخي خانه نصيرالدوله تهران به پايان رسيد

به گزارش ميراث آريا(chtn) به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران محمد بيرقي معاون ميراث فرهنگي اين سازمان اظهار داشت: طرح جامع مرمت و بازسازي اين بناي تاريخي توسط يکي از کارشناسان باستان‌شناسي با راهنمايي مرحوم باقر آيت‌الله‌زاده شيرازي تهيه شده و عمليات مرمتي آن تحت نظارت معاونت ميراث فرهنگي استان تهران در حال انجام است.

فرهاد فيروزي کارشناس مرمت بناها و بافت‌هاي تاريخي و سرپرست کارگاه‌هاي مرمتي اين اثر تاريخي ضمن بيان اين مطلب افزود: خانه نصيرالدوله (آسف الدوله) در خيابان امير کبير و در کوچه ميرزا محمود وزير که جزء اولين معابد ايجاد شده در تهران است واقع شده و با توجه به تنها کتيبه چوبي باقي مانده که تاريخ 1272 روي آن حک شده، اين بنا متعلق به اوايل دوران ناصرالدين شاه قاجار است و روي نقشه حصار صفوي با عنوان باغ وزير مختار فرانسه مشخص شده است.

وي در ادامه گفت: ميرزا عبدالوهاب خان شيرازي متخلص به نصيرالدوله که به نايب الوزراء و آصف‌الدوله نيز معروف بوده، از رجال فاضل و با سواد آن زمان و پسر جعفرخان از فرزندان بدرخان رئيس قورخانه شيراز است در دوران حکومت قاجار داراي مناصب نيابت دوم ميرزا آقاخان نوري، نايب الوزراء، وزير امور خارجه، نايب اول وزارت خارجه و رياست گمرک و وزير تجارت دولت آن زمان بوده است.

وي تصريح کرد: خانه نصيرالدوله در دو طبقه ساخته شده و شامل قسمت‌هاي مختلفي نظير شاه نشين، کالسکه خانه و ساختمان اصلي است. شاه‌نشين اين بنا اتاقي است که در عمارت اصلي واقع شده و از جنوب به حساط بيروني و از شمال به حياط اندروني مشرف مي‌باشد. نماي ساختمان اصلي از جنس آجر بوده با نمايي از پنجره‌‌هاي ارسي لنگه در طبقه اول و و دوم و دو بادگير در طفين ساختمان که آنها نيز نمايي نمايي از جنس آجر دارند.

در قسمت جنوبي حياط عمارتي يک طبقه وجود دارد که با ساختمان اصلي هم دوره است ولي در يک دوره که احتمالا اواخر دوران ناصري است قسمت‌هايي به آن اضافه شده است و کالسکه خانه در جنوب مجموعه واقع شده و راه ورودي آن در انتهاي کوچه مدرس قرار دارد که داراي در چوبي بزرگي با تمام خصوصيات درهاي قديمي است.

وي در ادامه گفت: اين خانه که به لحاظ ساختار معماري و عناصر تزئيني جزء کاملترين خانه‌هاي تاريخي تهران محسوب مي‌شود، داراي مالکيت شخصي است و به شماره ثبت 10847 در فهرست آثار ملي ايران قرار گرفته است.

فيروزي در ادامه در خصوص آسيب‌هاي وارد آمده به بخش کلسکه خانه ان بنا گفت: ستون‌ها و جرزهاي کالسکه خانه در طي چندين سال متروک ماندن آسيب جدي ديده و 70 تا 100 درصد تخريب شده و يکي از تويزه‌هاي فرسوده کالسکه خانه به علت رسيدن مداوم آب برف و باران در فصل بارندگي و يخ زدن آجرها و ملات‌ لابه‌لاي آنها کاملا از بين رفته و سازه بنا متلاشي شده بود. حدود 75 درصد سقف‌ها و تويزه‌هاي بخش کالسکه خانه آسيب جدي ديده و ديوار راهروي آن 100 درصد تخريب شده و ديواره‌ها و ستون‌هاي دالان غربي در اثر رانش از محل خود خارج شده بود.

وي در پايان تخليه و پاکسازي بنا از خاک‌ها و انبوه زباله و آوارهاي پشت بام و مصالح فاسد و باقي مانده از کارگاه‌هاي مرمتي قبل و اجراي عمليات مقاوم سازي بناها، بازسازي ديوارها و ستون‌هاي دالان غربي، مرمت طاق نماها و اجراي ديوار بين ستون‌ها به صورت اوليه، استحکام بخشي دالان غربي، برداشتن فرسوده بين ستون‌ها جهت اجراي مرمت، اجراي عمليات مرمت در راهروي کالسکه خانه، بازسازي ديوارهاي راهروي کالسکه خانه و نماي آجري ديوار کالسکه خانه، شمع بندي براي تعميرات ديوار فرسوده راهروي کالسکه خانه، حذف الحاقات مابين فضاها و شاقولي کردن ستون‌ها عمده اقدامات مرمتي انجام گرفته در اين بناي تاريخي است./120

انتهای پیام/

کد خبر 1387090333